Coronavirus: Com gestionar el confinament amb nens

Mira que el Coronavirus és petit, però la que ens ha liat. Primer de tot hem presentaré. Hem dic Elena Anglada Perez i sóc mare de l’Ìan (3 anys ) i l’Aina (3 mesos). Fa any i mig que m’estic formant en Disciplina Positiva i he decidit certificar-me per poder donar-la a conèixer a pares/mares/educadors que ho desitgin. Personalment m’ha ajudat a deixar de sobreviure a la maternitat i poder començar a viure-la.

Som avui molts pares i mares els que ens hem de quedar a casa amb els nostres nens i això a vegades és difícil de gestionar.

És normal que en aquests moments estiguem tots més neguitosos de lo normal. Però, ja que no podem canviar la situació, el que si podem canviar és la manera de fer-li front.

Primer de tot ens hem de mentalitzar ja que això és nou per a tots. És important que, dins lo possible, mantinguem la calma ja que els nens es contagien de les nostres emocions. Tot i que a vegades sembla que estiguin a la seva i no ens facin cas, ens estan observant tot el dia i, haig de dir-vos que els nens són molt bons observant però no ho són tant a l’hora d’interpretar.

Si volem que els nens controlin les seves emocions primer ho hem de fer nosaltres. Si veiem que estem a punt d’explotar, lo millor és que els hi diguem als nostres fills el que ens està passant (“la mama està molt nerviosa i com no vull acabar cridant, ara mateix torno”). I després ens prenem uns minuts per nosaltres, per relaxar-nos fent alguna cosa que ens agradi (llegir, una dutxa, escoltar música,etc…).

L’important de tot això és que els nens mantinguin una rutina, adaptant-la a la nova situació, això els hi dona seguretat. Aquesta rutina és interessant que l’organitzem amb ells perquè no sigui una imposició sinó que se sentin partícips. Així serà més fàcil evitar certs conflictes al moment de complir-la, i la millor manera és amb preguntes de curiositat (“que hem de fer quan ens aixequem?que hem de fer per tenir les dents netes?”).
Pel tema activitats primer podem fer amb ells una pluja d’idees amb tot el que se’ns acudeixi (pintar, ballar, saltar, amagar-nos,…) i les programem tots junts. És interessant també que ens ajudin amb les feines de casa ja que per ells serà un joc i a la vegada veuran tot el que s’ha de fer a casa.

Abans d’acabar us volia parlar d’una eina de disciplina positiva que és de molta utilitat a casa nostra. Es tracta de connectar amb el nen abans de redirigir/corregir un comportament.

Els nostres fills tindran moments difícils i nosaltres tindrem ganes de cridar. Però, pensem una cosa, quan nosaltres estem malament ens ajudarà que la persona que està amb nosaltres perdi els nervis i ens cridi? Crec que tots coincidirem amb la resposta. Hem de ser exemple per ells i intentar actuar com volem que ho facin ells. Hem d’acompanyar al nen i intentar calmar-lo, podem fins i tot preguntar-li si necessita una abraçada. En el moment de serenor podem fer el següent :

  1. Primer hem de reconèixer i donar-li nom al sentiment del nen, sempre amb una afirmació (“veig que estàs enfadat”).
  2. Seguidament hem de permetre aquesta emoció (“Entenc que estiguis enfadat, és normal a mi també m’ha passat). Podem també donar-li un exemple d’una situació en la que ens haguem sentit igual nosaltres.
  3. Quan estiguem tots calmats és hora de buscar una solució.(Se t’acut alguna solució?que faria que et sentissis millor en aquest moment?). Molts pensareu que així estem premiant un mal comportament però haig de discrepar. Hi ha una frase de Disciplina Positiva que diu “ De on hem tret la idea de que, perquè un nen es porti bé primer l’hem de fer sentir malament?”. I es que els nens actuen millor quan se senten millor i se senten escoltats.
  4. Si en aquests moments de conflicte el nen ens pega o insulta, un cop estem calmats és hora de treballar l’empatia. Li podem preguntar “Com creus que m’he sentit quan m’has intentat pegar”? És important no utilitzar la ironia o un to de veu enfadat sinó preguntar-li des de la calma.

No hem d’esperar que la primera vegada surti bé. Els nens hauran d’assimilar que estem canviar la manera d’actuar amb ells. Però una cosa que es diu molt en Disciplina Positiva és que s’ha de confiar en el procés.

Espero que us sigui d’utilitat. Aquesta és una eina de tantes que ens ofereix la Disciplina Positiva per educar amb fermesa,amor i respecte.

Un cop tot això passi, m’agradaria donar a conèixer aquesta metodologia amb xerrades informatives i tallers vivencials. He creat un instagram (educarenpositiu) on hem podreu seguir i on trobareu informació, recursos i properament les programacions.

Gràcies a tots.

Elena Anglada Perez, Facilitadora de Disciplina Positiva.

Més info a @educarenpositiu

Deixa el teu comentari